BN DeStem

BN DeStem Cultuurprijs

De BN DeStem Cultuurprijs is een tweejaarlijkse prijs, bestaande uit een bedrag van 1000 euro, die tot doel heeft het culturele klimaat in Zuidwest-Nederland te verbeteren.
De prijs wordt elke twee jaar in een ander cultuurgenre uitgereikt. Na literatuur (2000), schilderkunst (2002), dance (2004) en fotografie (2006) is voor de lustrumeditie van 2008 is gekozen voor cabaret. 2010 stond in het teken van de poëzie. In 2012 ging de stichting op zoek naar nieuw striptalent uit binnen- of buitenland.
Deelnemers, die voor de prijs in aanmerking komen, mogen, ongeacht hun leeftijd, worden beschouwd als nieuw talent en dienen in het verspreidingsgebied van BN DeStem te wonen, te werken of te studeren of dat in het verleden gedaan hebben.

De organisatie van de BN DeStem Cultuurprijs berust bij de Stichting Johan Diepstraten. Deze stichting is in 1999 opgericht ter herdenking van de dat jaar overleden Bredase schrijver/docent/criticus Johan Diepstraten. Johan Diepstraten was decennialang werkzaam als recensent literatuur, thrillers en televisie bij BN DeStem, voorheen De Stem. Als docent Nederlands was Johan Diepstraten werkzaam op de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer in Breda. De organiserende Stichting Johan Diepstraten is opgericht door respectievelijk BN DeStem en de Nhtv, beide de (enige) hoofdsponsors van de stichting.

De uitreiking van de BN DeStem Cultuurprijs gaat elke twee jaar gepaard met de Nhtv-lezing, die aansluit bij het gekozen cultuurgenre. Sprekers waren achtereenvolgens Arnold Heumakers, Jean-Pierre Rawie, Vic van de Reijt en K. Schippers. In 2008 stond cabaretdeskundige Jacques Klöters geprogrammeerd. De spreker in 2010 was beeldend kunstenaar en dichteres Yvonne Né.