NHTV-lezing

De NHTV-Breda University of Applied Sciences-lezing wordt in 2018 gehouden door Daan Manneke

Daan Manneke (78) geldt in de wereld van de hedendaagse klassieke muziek als een van de topcomponisten. Niet voor niets noemde een recensent hem ooit 'de Sweelinck van de twintigste eeuw'. Zijn werk is geregeld te horen op radio 4.

Manneke is in 1939 geboren in Kruiningen. Verhuisde naar Breda, waar hij in 1976 het kamerkoor Cappella Breda oprichtte. Manneke gaf les aan muziekscholen in Terneuzen en Middelburg en daarna aan verschillende Nederlandse conservatoria, het langst aan dat van Amsterdam.

Hij studeerde compositie bij Jan van Dijk, orgel bij Huub Houët en Louis Toebosch aan het Brabants conservatorium te Tilburg. Volgde orgelstudies bij de Belgische organist Kamiel d'Hooghe in Brussel en compositiestudies bij Ton de Leeuw in Amsterdam.

De Leeuw bracht hem in contact met componist Olivier Messiaen, bij wie hij ook privé-studies deed.

Van 1958 tot 1969 was hij organist aan de St. Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. Manneke staat ook bekend als orgelvirtuoos en gaf vele concerten en recitals in Nederland, BelgiëLuxemburgDuitslandFrankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Zijn œuvre als componist omvat vooral geestelijke muziek en kamermuziek. Hij werd meerdere malen onderscheiden en is oprichter en dirigent van kamerkoor Cappella Breda. Vorig jaar stopte hij na veertig jaar als dirigent bij Cappella.