Johan Diepstraten

Stichting Johan Diepstraten

Op 13 september 1999 is Johan Diepstraten (op de foto links) op 48-jarige leeftijd overleden. Johan is meer dan twintig jaar docent Nederlands op de Nationale hogeschool voor toerisme en verkeer (het voormalige Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme) geweest.

Voor BN DeStem heeft hij jarenlang moderne Nederlandse literatuur gerecenseerd. De NHTV en BN DeStem hebben al vrij snel na zijn dood de Stichting Johan Diepstraten opgericht die tot doel heeft het culturele klimaat in de regio Zuidwest-Nederland te stimuleren. Om dat doel te bereiken organiseert zij om de twee jaar de NHTV-lezing en reikt zij de BN DeStem Cultuurprijs uit voor nieuw talent in een steeds wisselende culturele discipline.

In 2000 heeft de Etten-Leurse schrijver Herbert Mouwen de prijs ontvangen en werd de lezing gehouden door de NRC-recensent Arnold Heumakers. In 2002 stond de schilderkunst centraal: de Groningse dichter Jean Pierre Rawie sprak over 'dubbel talent' en de Zeeuw Koen Delaere ontving in de Grote Kerk van Breda de JD-Prijs van 2500,= euro. In 2004 koos de stichting voor dance. Na een voorselectie uit veertig dj's en producers en drie voorrondes in Mezz deelden de Bredanaar Danny van Rooy (dj Anexx) en de Zeeuwse Mark de Winter (Steady Douglas) de eerste prijs. Elsschot-biograaf Vic van de Reijt hield in Mezz een lezing over 'Idolen'. Tijdens de cabaretfinale van 2008 ging de Bredase tiener Roel Meyvis (13) met de eerste prijs naar huis. De lezing in het Chassé Theater werd gegeven door Jacques Klöters. Guido Weijers was een van de juryleden. Het jaar 2010 stond in het teken van de poëzie. Dichteres-kunstenares Yvonne Né uit Breda hield tijdens de NHVT-lezing een vlammend betoog over de noodzaak van poëzie. De destijds 22-jarige Ellen van de Corput uit Breda werd door de jury unaniem aangewezen als winnares. In 2012 eindigde Sietske Hereijgers uit Klein Zundert als eerste.

Voorzitter van de stichting is Vincent Platenkamp, docent sociologie en filosofie aan de NHTV; Toon van Miert, docent Nederlands aan de NHTV 'in ruste', is secretaris. Boekhandelaar Hein van Kemenade uit Breda is penningmeester. Verder zitten in het bestuur: Rene van der Velden, redacteur BN DeStem; Harry Vermeulen, voormalig adjunct-hoofdredacteur van BN DeStem; Rob Musters redacteur BN DeStem en Ad Vlemmix (Mode Presentaties) .